"Dette gir ikke mening"

Jeg tror jeg er en ganske logisk person som reagerer instinktivt på ting som ikke gir mening. I løpet av mine 28 år som fotballspiller, 15 av de som profesjonell, var det en ting som aldri ga mening.

Vi trente så hardt for å bli i bedre fysisk form.

Terpet på detaljer i det uendelige for å få bedre teknikk.

Satt i evigvarende videomøter for å bli smartere taktisk.

Mens den mentale biten?

Forsømt, neglisjert og oversett.

Det ga ikke mening.

For jeg så jo hvor ofte det var det mentale som gang på gang ble avgjørende.

Lagkameraten som hadde vært en Gud på trening hele uken, men som ble et nervevrak i kamp. Spillergruppen som var mer opptatt av å fordele skyld enn å ta ansvar. Hvordan jeg selv klarte å ta store steg både som spiller og menneske ved hjelp av ganske enkle mentale verktøy og tenkemåter.

Nysgjerrigheten utviklet seg til en lidenskap og jeg slukte det jeg kom over av bøker og innhold om den mentale delen av prestasjon. Etterhvert har jeg også blant annet tatt kurs i veiledning og coaching, og enkeltemnestudier i idrettspsykologi. Gjennom studier og teori oppdaget jeg at mye av det jeg hadde opplevd selv og observert hos andre av mentale utfordringer ikke er unike, det er etablerte fenomener som veldig mange i alle faser av livet kan kjenne seg igjen i.

Hvorfor klarer noen gang på gang å få maks ut av sitt potensiale, mens andre bare en sjelden gang klarer å vise hva de er gode for?

Podcasten vår «Fotballhode» handler nettopp om den mentale delen av fotball og prestasjon. Her får min medvert, idrettspsykolog Henrik Herrebrøden, og jeg besøk av kjente og mindre kjente spillere, trenere, fysiske trenere, agenter, you name it. Vi har til og med hatt besøk av en revisor som fortalte historien om hvorfor han valgte å avslutte en lovende fotballkarriere i ung alder.

  • Hva kjennetegner de som når langt?
  • Blir de store stjernene nervøse?
  • Hvor mye spiller personlighet inn på handlinger, tanker og prestasjon?
  • Hvilke tenkemåter har gjestene våre hatt størst effekt av?

Lite svulstige fagterminologier og latinske uttrykk, mye genuine samtaler og historier som mange kan kjenne seg igjen i.

Å dele kunnskap handler ikke bare om hva du vet og kan, men også om hvor effektivt du formidler det. Siden jeg la fotballskoene på hyllen i 2021, har jeg også jobbet som fotballekspert i TV2. Her er både kunnskap og formidling avgjørende, og det er noe jeg jobber med å utvikle hver eneste dag og hver eneste sending.

Hvordan kan vi gi de som ser på den beste seeropplevelsen?

Jeg tror svaret på det ligger i denne forenklede og hjemmesnekrede formelen:

Kunnskap                             +                      Formidling   =          Seeropplevelse

  • Forberedelser                                    * Språk
  • Fag                                                      * Energi
  • Observasjoner                                   * Humør
  • Nettverk                                             * Presisjon

 

Effektiv formidling av prestasjonspsykologiske prinsipper og erfaringer er essensen av mitt foredrag «Gjør tankene dine til din konkurransefordel». Jeg er ikke glad i verken fjas, lite konkrete klisjeer, og amerikanske quotes, så i dette foredraget har tanken bak hele veien vært:

Hva er det mest verdifulle jeg kan lære bort og hvor effektivt kan jeg formidle det?

  • Alt sammen fundert i forskning og fargelagt med mine egne historier.

    Generelt kan det jeg vil tilby deg som leser dette illustreres sånn:

  • Det er andre som isolert sett kan mer om fotball, psykologi og formidling enn meg. Men i skjæringspunktet mellom disse tre verdenene vet jeg at jeg kan tilføre deg som leser her noe nytt.

    Hjertelig velkommen skal du være og tusen takk som vil lese/lytte/se på det jeg har å si!

    • Yaw